Nieuwsbrief OncoLokaal – juli 2023

Dit is de derde nieuwsbrief van OncoLokaal dit jaar. In deze editie vertellen we je meer over de laatste ontwikkelingen rond OncoLokaal en Samen Sterker. Verder aandacht voor twee netwerkbijeenkomsten in september en november. We roepen betrokken professionals en anderen op om mee te bouwen aan de samenwerking in de regio.

Herfstbos

In deze nieuwsbrief:


De mensen achter OncoLokaal

OncoLokaal kan al sinds de start rekenen op de kennis en inzet van een actieve groep van vijf ervaringsdeskundigen. Zij helpen het netwerk verder op- en uit te bouwen. Ze denken in de klankbordgroep met ons mee én verzetten heel veel werk in de opbouw van het netwerk. Ook nu OncoLokaal deel uitmaakt van Samen Sterker Eemland blijft de inzet en betrokkenheid van ervaringsdeskundigen gewaarborgd. In de vorige nieuwsbrief stelden drie van hen zich aan je voor. In deze nieuwsbrief komen de laatste twee ervaringsdeskundigen aan het woord.

Brigitte van Soelen: “Terug kunnen vallen op zorgprofessionals met ervaring”

“Voor mijn bestraling, chemo en operatie ben ik zelf op zoek gegaan naar diverse zorgprofessionals die ervaring hebben met mensen met kanker. Denk aan de fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut en de psycholoog. Maar ik heb bijvoorbeeld ook baat gehad bij de tandarts, omdat ik ervoor wilde zorgen dat mijn gebit in goede staat was voor de chemo. Hij dacht goed met mij mee.”

Vertrouwd gevoel

“Door mijn achtergrond als huisarts had ik voor mijn behandeltraject al contact met deze zorgprofessionals. Daardoor was het voor mij makkelijker om contact met ze op te nemen bij vragen. Het gaf mij een vertrouwd gevoel dat ik op hen kon terugvallen. En nog steeds. Want ondanks dat mijn behandeling er nu op zit, heb ik nog veel last van neveneffecten.

Ik denk graag mee met OncoLokaal om de zorg aan patiënten in de regio toegankelijk te maken voor iedereen. Het zou fijn zijn als andere lotgenoten goed op de hoogte zijn en weten met wie ze contact kunnen opnemen bij vragen.”

Foto van Boukje Hakemulder

Boukje Hakemulder: “Mens zijn en blijven tijdens je behandelingen”

“In de tijd dat ik de diagnose kreeg, heb ik keuzes gemaakt die niet helemaal volgens protocol waren. Daarom had ik vragen waar de medewerkers in het ziekenhuis niet of nauwelijks antwoord op hadden. Ik heb vervolgens veel tijd en energie gestoken in het vinden van antwoorden. Ik wil graag dat voor andere mensen die deze diagnose krijgen deze informatie met één druk op de knop te vinden is. En daarom draag ik mijn steentje bij aan OncoLokaal.”

Zelfhelend vermogen

“Omdat ik altijd mijn lichaam heb willen ondersteunen vóór, tijdens en na de behandelingen om bijvoorbeeld het zelfhelend vermogen aan te spreken, heb ik ervaring opgedaan in de niet-reguliere zorg. Ook mijn welzijn was voor mij belangrijk: ik wilde graag mens zijn en blijven tijdens alle behandelingen en wandelingen. Ik vond zelf allerlei praktische oplossingen, zoals Toupim (die een haarband maakt van je eigen haar) en op maat gemaakte bh’s. En dat gun ik iedereen!”


Maak kennis met het nieuwe projectteam

Zoals je weet is OncoLokaal ontstaan uit een initiatief van zorgprofessional Caspar Tittse en organisatieadviseur en ervaringsdeskundige Désiré Paschedag. Inmiddels is het uitgegroeid tot hét oncologiezorgnetwerk voor de regio Eemland en maakt OncoLokaal deel uit van Samen Sterker Eemland. Tijd dus voor een nieuwe projectgroep waarin (zorg)professionals uit verschillende geledingen samen werken aan de ontwikkeling van OncoLokaal.

Het projectteam bestaat uit (van rechts naar links):

 • Désiré Paschedag, organisatieadviseur, ervaringsdeskundige en ambassadeur van OncoLokaal
 • Caspar Tittse, oncologie fysiotherapeut o.a. oncologische revalidatie, lid PZE/ organisatiegraad paramedie
 • Simone Fens, themacoördinator Chronische Aandoeningen Samen Sterker Eemland
 • Ton Schulte, clustermanager Centrum voor Revalidatiegeneeskunde, paramedische diensten en bureau Nazorg, Meander MC
 • Sandra van Loon, huisarts en kaderhuisarts Palliatieve zorg
 • Edith de la Fuente, projectleider, senior adviseur Raedelijn
 • Marieke Oskam en Casper Orsel, adviseurs Raedelijn

Judith Herder, longarts en voorzitter oncologiecommissie Meander MC en Patrick de Mooij, wijkcoördinator Huisartsen Eemland en staan niet op de foto.

Projectteam OncoLokaal

Meer informatie

Wil je meer weten over deze samenwerking? Bekijk dan de projectpagina op de website van Samen Sterker Eemland of neem contact op met:

Graag stellen we in dit nummer het nieuwe projectteam aan je voor. (Kader)huisarts Sandra van Loon vertelt hieronder waarom zij als zorgprofessional enthousiast wordt van OncoLokaal en bijdraagt door deelname aan het projectteam.

(Kader)huisarts Sandra van Loon: “Als zorgverleners in de regio kennen we elkaar”

Sandra van Loon is sinds 18 jaar praktijkhoudend huisarts in Hoogland en kaderarts palliatieve zorg. Sandra: “Vanuit mijn werk als huisarts maak ik vrijwel dagelijks mee hoe belangrijk het is voor een patiënt met kanker, als de juiste zorg beschikbaar en vindbaar is in zijn of haar eigen wijk en leefomgeving.

Patiënten weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is aan zorg is en waar ze deze zorg kunnen vinden. Ze kloppen dan aan bij de huisarts. Ik kan mensen doorverwijzen naar de juiste zorgverleners in Hoogland omdat ik op de hoogte ben van het lokale netwerk. Maar ik weet dat dit niet in elke regio zo goed geregeld is.

Hoe fijn zou het zijn als elke patiënt in de hele regio Eemland de juiste zorg zélf kan vinden, zorg die gegarandeerd kwalitatief goed is, in de wijk/regio waar de patiënt woont. En waarbij de zorgverleners elkaar kennen en laagdrempelig met elkaar kunnen overleggen als dit nodig is. En waarbij de patiënt de regie houdt over zijn eigen herstelproces. Doordat OncoLokaal nu is opgenomen in Samen Sterker Eemland is een grotere slagkracht ontstaan om dit in de hele regio te realiseren. En daar werk ik graag aan mee!”

Sandra is één van de projectteamleden (zie hierboven)


QR-code LinkedIn OncoLokaal

Vind ons ook op LinkedIn!

Heb jij OncoLokaal al gevonden op LinkedIn? Hier delen we interessante berichten, uitnodigingen voor bijeenkomsten en houden we je up-to-date over het netwerk. Bekijk onze pagina of scan de QR-code.

Volg ons ook, net als meer dan 200 anderen, en deel interessante informatie met het netwerk op LinkedIn!


Bouw mee aan OncoLokaal

OncoLokaal bestaat dankzij de vrijwillige inzet van professionals in de zorg, professionals met andere deskundigheid en ervaringsdeskundigen met of na kanker. Samen bouwen we aan het netwerk. Om de samenwerking binnen Samen Sterker Eemland vorm te geven hebben we gesprekken gevoerd met diverse betrokkenen in de regio. Op basis van deze interviews, eerdere ervaringen binnen OncoLokaal en analyse van de recente relevante ontwikkelingen in de zorg hebben we vier thema’s, die we in eerste instantie in werkgroepen gaan oppakken:

 • Digitalisering, gericht op goede communicatie en informatievoorziening voor patiënten en professionals in de regio
 • Stimuleren, ontzorgen en faciliteren van lokale netwerken
 • Psychosociale zorg en ondersteuning bij en na kanker
 • Fysieke zorg en ondersteuning bij en na kanker

In de komende periode stellen we de werkgroepen samen. Hierbij sluiten we zoveel mogelijk aan bij bestaande trajecten en thema’s binnen Samen Sterker Eemland. Daarnaast zorgen we ervoor dat de diverse perspectieven in de werkgroepen goed vertegenwoordigd zijn.

Heb je ideeën over één van deze thema’s en/of wil je meedoen in één van de werkgroepen? Neem dan contact met ons op via één van de hierboven genoemde contactpersonen.

Wil jij iets delen over jouw vak of ontwikkelingen in jouw vak? Wil je samen met ons een netwerkbijeenkomst voorbereiden? Heb je andere goede ideeën voor het netwerk? Ook daarover kun je ons altijd benaderen!


MEET & MATCH PSYCHOSOCIALE ZORG EN ONDERSTEUNING

dinsdag 19 september 2023 @  Meander Medisch Centrum

Brancheorganisatie IPSO organiseert samen met Meander Medisch Centrum op dinsdag 19 september een netwerkbijeenkomst rond psychosociale zorg en ondersteuning voor zorgverleners uit de regio, zowel formeel als informeel. Ook OncoLokaal is hier aanwezig.

Zorgverleners ontvangen een persoonlijke uitnodiging voor deze bijeenkomst. 


2E NETWERKBIJEENKOMST ONCOLOKAAL OVER FYSIEKE ZORG EN ONDERSTEUNING

dinsdag 28 november 2023

15:30 – 18:30 uur

Oncolokaal organiseert voor de tweede keer een netwerkbijeenkomst voor de leden van het oncologiezorgnetwerk! Het thema is ‘Fysieke zorg en ondersteuning bij en na kanker’. Onderwerpen zijn onder andere:

 • Ontwikkelingen in dit vakgebied
 • Voorbeelden en kansen in de samenwerking tussen professionals ‘over de lijnen heen’

Een mooie gelegenheid om bekende en nieuwe collega’s te ontmoeten, elkaar te inspireren en kennis de delen. Noteer deze bijeenkomst dus alvast in je agenda! Meer informatie volgt later.


Al je informatie en zorgaanbieders op onze website

Gebruik jij onze website www.oncolokaal.nl al? Je vindt hier het antwoord op diverse hulpvragen. Ook heb je als professional snel overzicht over de aangesloten en gekwalificeerde zorgaanbieders in de regio Eemland. Genoeg aanleiding dus om er te gaan kijken!